2009. november 5., csütörtök

Az LCD működési elve...

A számítógép monitor ma már egy olyan részét képezi a számítástechnikai hardvereknek, amelyek a leggyorsabban fejlődnek. Kezdetben a monitor egy katódsugaras nagy és nehéz doboz alakú képernyő volt, míg a mai modern TFT és LCD monitorok a piac királyai. Ma már nem is gyártják a régi típusú monitorokar mellesleg. Ma a legnagyobb számítógép monitor gyártó cégei az LG, Samsung és a Fujitsu Siemens, de még rengeteg márka van a gyártót nézve. Az LCD monitor neve Liquid Crystal Display, amely folyadék kristályos elvem működik és magas felbontást és minőséget nyújt ez a fajta monitor. A TFT monitor pedig gázplazmán alapul működésében és ez nyújtja a legszebb minőséget is egyben.

Érdemes tudni azonban, hogy a jó monitor, mint ezek is nemcsak hogy a szemet kímélik, de energiatakarékosabbak is. A jól megszerkesztettségük miatt oldalról és alulról egyaránt olyan szép képet látunk, mint ha szemből nézzük a monitort. Ez a monitor nem tükröződik és mindazok mellett, hogy könnyűek még kicsi helyet is foglalnak a vékony képernyőtestüknek köszönhetően. A monitoron, monitorokon midig van 2 vagy 3 gomb, melyek közül egy a bekapcsolásra míg a többi gomb a kalibrálására szolgál. A monitor kalibrációjáról is ejtenék néhány szót.

A monitor a kalibrálás során összhangba kerül az általunk megkívánt szabvánnyal, értem itt a fényerőt, színmélységet és a vibrációt, azaz hány képet közvetít éppen a monitor egy adott idő alatt. A mai monitorok már magas Hz-en működnek általában 85 -110 Hz között ami teljes villogás mentességet ad számunkra. Azt is be lehet a monitoron állítani, hogy akár 5000 kelvines fehér pontú színhőmérsékletet jelenítsen meg. Ez azért valljuk be nem semmi teljesítmény. Vannak ma már korszerű monitor kalibráló szoftverek is, amelyekben profilokat hozhatunk létre egy-egy beállításra így egyetlen kattintással be lehet állítani a monitort az általunk éppen megkívántra. További monitor kalibráció lehet a Gamma, amely a középtónusok fényerejét jelenti. Tudni érdemes,hogy a fekete és fehér között létrehozott értékek nem lineárisak a monitorral, így ezen értékek ábrázolása egy görbét ad, ha egy függvénybe helyezzük. A monitor gmmája tehát ennek a görbének a középső értékét adja.

A fényerő és kontraszt beállítás is a monitor része, amely a fény é színerősség fokozására, szabályozására való. A monitor ezen paraméterei hasonlóan működnek mint a tv készülékeké. Ha van tehát egy monitorkalibráló programunk, akkor ezek az értékei a monitornak tökéletesen beállíthatók az optimális szintre. A fehér pont a monitor által megjelenített legintenzívebb és legfényesebb rész. A monitornak van mérete is, melyet colban mérünk. Egy col 2,54 cm és 15 coltól akár 28"-ig is terjedhet a képernyők átmérője.

A monitor mindig egy jól dönthető és forgatható állványon, talpon áll, mely lehetővé teszi a legjobb dőlési szög beállítását. A mai monitorok már minimum 32 bit színmélységűek és a felbontásuk 1024-768 és 1972X2048 is lehet akár vagy több. Egy jó monitor kontrasztaránya 20000:1-hez is lehet. Mindezeket egybe véve jó dolog, ha a monitor mellett egy monitor kalibráló szoftver is áll a rendelkezésünkre. A monitor vásárlása nagyon egyszerű és széle kínálat áll a rendelkezésünkre, minden egyes üzletben. A legegyszerűbb módja egyébként egy monitor vagy egy hardver vásárlásának az interneten keresztül történő házhoz rendelés, hiszen több 1000 oldal van, amelyek számítástechnikai eszközök eladásával foglalkoznak. A monitor természetesen a legkeresettebb része a hardverek családjának, hiszen monitor, képernyő nélkül a gép nem érne semmit. Mit is mondjak még. A monitor elülső része elég érzékeny így óvjuk mindig az ütéstől vagy karcolástól és ha lehet akkor hetente legalább egyszer törölgessük l a port róla egy nedves ruhával, mert a por sem tesz jót a monitornak. Végezetül szeretném megköszönni, hogy elolvastad a monitor és képernyők leírásáról illetve kalibrálásáról szóló cikkemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése